OOPOEH is een afkorting van: Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. Sinds acht jaar koppelt de landelijke organisatie ouderen die af en toe voor een hond willen zorgen aan hondenbazen die een oppas zoeken voor hun viervoeter. In Amstelveen heeft OOPOEH inmiddels vaste voet aan de grond gekregen. “Ik merk dat Amstelveense ouderen veel behoefte hebben aan wat extra gezelligheid en dat er tegelijkertijd veel hondenbaasjes zijn die hun hond niet naar een kennel willen brengen. We hebben een groot aantal mooie matches kunnen maken in Amstelveen,” vertelt Brecht van der Meulen, matchmaker en projectmanager in Amstelveen.
Een van die matches koppelde de in het Stadshart wonende Hansje Verboven aan oppashond Rakker. Ze meldde meldde zich op aanraden van haar zoon aan bij OOPOEH vanwege het gemis van de vorige hond, de roodbruine poedel Shorty. “Hij was 12 jaar en kreeg een acute darmbloeding. Hij was één dag doodziek en is toen overleden.”
Met haar man heeft ze een tijdje daarna bij een fokker in Tilburg nog wel een pup van tien weken oud gehaald. “Maar we bleken dat niet meer aan te kunnen. Het jonge dier had een overvloed aan energie. We hebben daar toen gelukkig een goed vervangend maandje voor in Almere weten te vinden,” vertelt ze. Het gemis bleef echter bestaan en de Stadshart-bewoonster meldde zich bij OOPOEH aan als kandidaat voor een oppashond. “We waren al aan honden gewend en we hadden alle spullen nog.”
De stichting koppelde haar aan Rakker, een chocoladebruin boomer-achtig hondje van een in de buurt wonende stewardess en tandarts. ’’Het is een heel lief hondje en de baasjes zijn leuke mensen.’’ Ze past een keer in de week op Rakker, meestal op dinsdag. “Maar we zijn erg flexibel.’’
Hansje Verboven is net als haar man 85 jaar oud, maar is nog steeds erg actief. ‘’Ik geef ook nog Nederlandse les aan buitenlandse mensen.” Het oppassen op een hond, betekent voor haar ‘’een doel erbij.” Het bevalt haar zo dat ze er na de coronacrisis nog wel een oppashond bij wil voor een andere dag. “Dat moet dan geen grote hond zijn en hij mag niet verharen want mijn man is allergisch. Maar dat kun je allemaal aangeven bij aanmelding. Ik wil nu echter eerst afwachten hoe het allemaal gaat met corona en een eventuele lockdown. Het is allemaal zo onzeker nu.”
Het is een signaal dat Brecht van der Meulen van OOPOEH soms vaker hoort. “Maar er zijn ook veel ouderen die juist nu behoefte hebben aan de genegenheid van een huisdier. Ze hebben nu minder contacten en het is stil achter de deur. Landelijk hebben we nog nooit zoveel aanmeldingen gehad. Aan de andere kant nam de vraag wat af doordat mensen nu veel thuis werken en geen oppas nodig hebben. Ze kunnen ouderen in hun buurt die daar behoefte aan hebben nu echter blij maken door hen op hun huisdier te laten passen.”
Vanwege de eerdere coronamaatregelen was OOPOEH in maart, april en mei tijdelijk gestopt met het maken van nieuwe matches. Nu gaat de organisatie daar vooralsnog wel mee door. Volgens Brecht van der Meulen kan de oppasservice ook helemaal coronaproof verlopen. ‘”De hond kan op de stoep voor de deur op anderhalve meter afstand overgedragen worden. Als het goed is loopt de hond dan zelf naar de oppas toe.” Ook bij het uitlaten van de hond kan 1,5 meter afstand van anderen gehouden worden.
55-plussers die zich inschrijven als OOPOEH hoeven nergens voor te betalen. De inschrijving is gratis en ook voor de zorg van het dier hoeft de oppasser niet financieel bij te dragen. De baasjes betalen eenmalig inschrijfkosten van 50 euro en betalen maandelijks 15 euro lidmaatschapkosten per huisdier na een succesvolle kennismaking.