Stichting OOPOEH is in 2012 opgericht om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden door ouderen te koppelen aan een oppashond in de buurt. Met een oppashond hebben zij meer gezelligheid in huis, meer beweging en meer sociale contacten. Een inmiddels bewezen krachtig middel tegen eenzaamheid. Inmiddels hebben we duizenden matches gemaakt en genieten ouderen door het hele land volop van een lieve viervoeter om zich heen. Lees hier eens de succesverhalen voor een impressie.
De impact die OOPOEH maakt op het leven van senioren is in 2015 en 2016 onderzocht door de consultancy-afdeling van PwC. In 2021 en 2022 hebben we deze impactmeting opnieuw gedaan. Ook dit nieuwste (2022) onderzoek wijst uit dat Stichting OOPOEH een belangrijke rol speelt in het leven van de OOPOEH’s en grote positieve impact maakt op hun gezondheid en welzijn:
Klik hier om de resultaten uit 2022 te bekijken (pdf)
Klik hier om de resultaten uit 2021 te bekijken (pdf)
Klik hier voor de impactmeting uit 2016 (pdf)
Wetenschappelijk bewezen: bewegen maakt gelukkig. Zodra je beweegt, neemt je hartritme toe en worden er door je hersenen verschillende stoffen afgegeven waaronder een eiwit en endorfine. Het eiwit zorgt ervoor dat je je frustraties vergeet en endorfine maskeert fysieke pijn en werkt positief op het weerstandsvermogen, vermindert angstgevoelens en geeft een gevoel van geluk, trots en welzijn. Je bent even helemaal vergeten waarom je vooraf gefrustreerd was en voelt je fijner. Bron: verschillende publicaties waaronder: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl
Bewegen/wandelen is goed voor de hersens en verkleint de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte. Dat weet iedereen. Maar uit onderzoek blijkt ook nog eens dat senioren die gezelschap (liefde) krijgen van een hond minder vaak naar de dokter gaan en minder medicijnen gebruiken dan senioren zonder honden. Hun zorgvraag vermindert. (Bron: A Pet a Day’ – Sandra Y. Lee, McCall’s Magazine)
Eenzaamheid maakt ongelukkig en sociaal contact maakt gelukkig. De drempel om nieuwe mensen te leren kennen is lager als je dezelfde interesse (hondjes!) hebt en daarom praten hondenbaasjes zo vaak met elkaar. Het wandelen met een hondje is daarom een hele effectieve manier om buurtbewoners te leren kennen en uit een sociaal isolement te geraken. Lees meer.