Op 18 augustus verscheen onderstaand artikel in Weekblad de Scheveninger. Beeld en tekst is van Harry Oosterveen.
OOPOEH: “Een hond haalt je uit sociaal isolement”
Wanneer de deurbel gaat, blaft Bauke alsof het zijn eigen huis is. Dat is het niet en toch voelt de ruwharige teckel zich thuis bij Peter Geleijnse, een Scheveningse oppas-senior. Elke woensdag ontfermt hij zich over de vriendelijke, aanhankelijke hond. Via Stichting OOPOEH kwam Peter zes jaar geleden in contact met het baasje van Bauke. Het klikte tussen beide en tussen Bauke en Peter. Dat resulteerde in een diepe relatie tussen man en hond.
Stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) is in 2012 in Amsterdam opgericht om honden en senioren uit elkaars buurt bij elkaar te brengen. Veel ouderen zijn graag in het gezelschap van een hond, maar willen of kunnen de volledige zorg niet meer dragen. Voor honden is het niet fijn als hun baasje werkt en ze de dag alleen moeten doorbrengen. OOPOEH biedt uitkomst. Voordelen zijn dat oppassen positief bijdraagt aan een socialer en actiever leven voor senioren en een leuker leven voor honden. Baasjes hebben daarnaast een betrouwbare oppas.
Peter Geleijnse kan het allemaal beamen. Hij geniet van Bauke. “Een praatje maken op straat deed ik voorheen eigenlijk nooit, maar sinds ik zes jaar geleden Bauke kreeg als oppashond, gebeurt dit vanzelf als ik met hem wandel. Mensen, vooral andere hondenbezitters, schieten me aan voor een gesprekje.” Bauke is een nieuwsgierige, levendige viervoeter van 9 of 10 jaar oud. Hij blijft kwispelen of gaat op zijn rug liggen om op zijn buik geaaid te worden, de pootjes in de lucht. Hij voelt zich in huize Geleijnse helemaal thuis.
Peter kwam in aanraking met stichting OOPOEH op de 50+beurs in Utrecht in 2015. Hij nam van haar kraam een folder mee omdat het hem en zijn vrouw wel leuk leek zich aan te melden als OOPOEH. “Op de website van OOPOEH zag ik dat er in de buurt een oppashond beschikbaar was. Bauke woont vlakbij zwembad De Blinkerd. We wilden graag voor hem zorgen. OOPOEH contacteerde vervolgens de eigenaar, waarna we met alle partijen om de tafel zaten om de voorwaarden en mogelijkheden te bespreken. Wij gaven aan een keer in de week, op de woensdag, op Bauke te willen passen. Dat doen we nu al jaren met veel plezier. De eigenaren zijn blij dat Bauke op een vertrouwd adres verblijft.”
Peter kost het niets meer dan alleen zijn tijd. “Ik heb wel de lusten, maar niet de lasten. Alle kosten zijn voor het baasje.” Hij beleeft veel lol aan de hond. “In de ochtend haal ik hem om 11.00 uur op en dan wandelen we naar mijn huis. Rond twaalven zijn we bij mij. In de middag loop ik nog een uurtje met hem. Gaan we naar het strand, de boulevard, de Scheveningse Bosjes of de Bosjes van Poot. Vinden we beiden zalig. We doen ook wel eens een dagje uit met de auto en dan gaat Bauke mee. Soms blijft hij overnachten.”
Memorabel was de trip naar Rotterdam. “Een voor Bauke totaal vreemde omgeving. Normaal kent hij de straten uit zijn buurt en mijn woonomgeving, weet hij de weg naar het strand. Maar in Rotterdam was hij totaal uit zijn comfortzone. Onzeker. Schitterend om te zien!” De ruwharige teckel is een bron van geluk. “Als ik hem ophaal”, vertelt Peter, “springt hij en draait hij rondjes om me heen. Hij geeft veel liefde en blijft altijd aardig. Ruzie met andere honden komt bijna niet voor.” Er is wel een dingetje, erkent de Scheveningse senior in zijn woning aan het Dr. Visserplein. “Bauke is bang voor grote honden. Als we er een zien, neem ik een omweg.”
Peter raadt andere leeftijdsgenoten aan OOPOEH te worden. “Voor ouderen is het belangrijk buiten te komen, te blijven bewegen. Zoals bij mij het geval is, krijg je meer sociale contacten en het gaat eenzaamheid tegen. Dit kan een oplossing zijn om uit een sociaal isolement te komen. En je krijgt er onvoorwaardelijke liefde van een hond voor terug!”
Kijk voor meer informatie over OOPOEH op de website www.oopoeh.nl of bel met 020-7853745.